Pijnstiller in toekomst wellicht overbodig. Magneetmuts moet hersenen beinvloeden

Pijnstiller in toekomst wellicht overbodig. Magneetmuts moet hersenen beinvloeden

22 april 2013 15:15:58 door Arend van Wijngaarden

Het bestrijden van pijn kan in de toekomst wellicht door de hersenen te beinvloeden met een muts met een magnetisch veld. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Een muts vergelijkbaar met deze op de foto kan de hersenen beinvloeden. Foto: DvhN / Kees van de Veen

“We zijn een geheel nieuwe methode voor pijnbestrijding aan het ontwikkelen”, zegt dr. Ruud Kortekaas van de afdeling neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Op deze afdeling worden meer proeven gedaan met het beïnvloeden van hersenen met magneten. Proefpersonen kregen voor dit onderzoek een cap met spoeltjes op hun hoofd die een zwak magnetisch veld opwekte. Als de cap ‘aan’ stond bleken ze een hogere pijngrens te hebben dan als de cap uit was.

De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het toonaangevende tijdschrift PLoS ONE.

De proefpersonen kregen de cap een half uur lang op hun hoofd en wisten niet wanneer de spoeltjes aan waren of niet. Kortekaas legt de proefopzet uit. “Tijdens de proef werd de ene hand van de deelnemers langzaam opgewarmd met een speciaal apparaat. Bij pijn konden zij de opwarming zelf uitzetten met een ontsnappingsknop in de andere hand.” Op deze manier konden de onderzoekers vaststellen dat de pijngrens verschuift onder invloed van de zwakke magnetische velden.

Toepassing

Pijn is niet altijd goed te behandelen met bestaande pijnbestrijding en sommige pijnstillers hebben vervelende bijwerkingen. “Wij zien mogelijke toepassingen bij pijn die door weefselschade wordt veroorzaakt en als pijnstillers teveel bijwerkingen geven,” licht Kortekaas toe. “Sommige mensen hebben pijn door beschadigingen aan hun zenuwen. Dit soort pijn reageert slecht op medicijnen en we willen graag onderzoeken of de methode met zwakke magnetische velden deze mensen kan helpen.” De onderzoekers zijn inmiddels met een bedrijf in Groningen bezig om de methode verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd werken de onderzoekers samen met technici en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen aan verbetering van de techniek.

Voelen

De deelnemers aan deze proef konden niet voelen wanneer de spoeltjes in de cap aan waren en wanneer niet. “We vroegen de proefpersonen of ze dachten met het magnetisch veld of met placebo te zijn behandeld, maar ze gokten even vaak goed als verkeerd,” aldus Kortekaas. De proefpersonen gaven ook aan geen bijwerkingen te ondervinden. Onderzoeken waar patiënten met pijn aan deelnemen worden momenteel uitgevoerd. Ook worden vervolgstudies uitgevoerd om na te gaan hoe lang de pijnstilling aanhoudt.

BRON:  www.Gezondheidenco.nl

Geschreven doorHenkenergetix