Water drinken met Energetix

Water drinken met Energetix

Water en gezondheid

Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 procent uit water.  Een deel van dat water zit in ons bloed, is intercellulair; het overige gedeelte is nodig voor de werking van onze organen.  90 % van de hersenen, 79 % van hart en longen, 76 % van de spieren, 70 % van de lever, 22 % van de beenderen en zelfs 10 % van de tanden is water.

Water is een onmisbare brandstof voor ons lichaam.  Een volwassen mens moet dagelijks bijna drie liter water in voedsel en drank tot zich nemen.  Deze hoeveelheid is onmisbaar.  Zonder water kunnen we ten hoogste vier dagen overleven, daar waar we het zonder voedsel veel langer zouden uithouden.

Dagelijks verliezen we lichaamsvocht en dat moet telkens weer aangevuld worden.  Op die manier zorgen we ervoor dat alle fysiologische systemen goed werken, sterken we ons afweersysteem en voorkomen we ziektes.  Met water verwijderen we immers de afvalstoffen uit ons lichaam, regelen we onze lichaamswarmte en transporteren we vitaminen, voedingsstoffen en alle andere mineralen door ons lichaam.

De hoeveelheid vocht die we nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon.  Zo hebben kinderen meer vocht nodig dan volwassenen.  De leeftijd en het lichaamsgewicht en uiteraard ook de fysieke activiteit zijn bepalend voor de vochtbehoefte.  Wie actief is, verliest immers meer vocht door zweten en via de ademhaling. Ook de omgevingstemperatuur speelt een rol, zodat het moeilijk is om de juiste vochtbehoefte van een individu te bepalen.  Dagelijks 1 tot 1,5 liter water, en zelfs meer als we ziek zijn, is aangeraden om het evenwicht in het lichaam, en ook het evenwicht in de geest, te bewaren of te herstellen.

Onderstaande tabel geeft een idee van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht per kilogram lichaamsgewicht:

 Baby’s  150 ml/kg
 Kinderen (tot 10 jaar)  50 ml/kg
 Volwassenen  30 ml/kg
 Ouderen (65+)  25 ml/kg

Concreet betekent dit dat een kind van 6 jaar dat 20 kg weegt, 20 x 40 = 800 ml per dag zou moeten drinken.

waterstick, energetix, waterquartet, waterkwartet,

Enkele tips voor een goede gezondheid: regelmatig water drinken is de boodschap.

  • Water is goed voor de hydratatie van de huid en voorkomt de veroudering ervan.
  • Neem de goede gewoonte aan water te drinken als er geen voedsel wordt verteerd.
  • Begin en eindig de dag met een glas water en drink op regelmatige tijdstippen een kleine hoeveelheid water.  Grote hoeveelheden water ineens drinken, heeft weinig zin omdat het proces van bloedwisseling traag verloopt.  Maak een vergelijking met het verkeer … teveel wagens zorgen voor filevorming.  Geleidelijk aan rijden, gaat veel sneller en is veel efficiënter.

 

Water: het ‘kostbare’ goed!

Water is een van de meest waardevolle, zo niet het kostbaarste van alle grondstoffen, levensnoodzakelijk en ogenschijnlijk onuitputtelijk.  De permanente beschikbaarheid van zuiver drinkwater is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.  Bijna niemand staat nog stil bij het feit, dat leidingwater gewoon uit de kraan komt. Van al het water dat gedistribueerd wordt, nemen de huishoudens ongeveer 37 tot 40 % voor hun rekening. Het overige gaat naar de industrie en de landbouw.  Ook de veeteler en de tuinder kunnen water niet missen, want dieren en planten zijn levende wezens die water broodnodig hebben.

 

Flessenwater ramp voor mens en milieu

Honderd miljard dollar per jaar heeft de consument over voor mineraalwater, terwijl leidingwater in veel landen gezonder is dan flessenwater, stelt de ecodenktank Earth Policy Institute (EPI).

‘Het water uit de fles is soms tot 10.000 maal duurder dan dat uit de kraan.’ De doorgaans zinloze keuze kost niet alleen de consument veel geld, ze zorgt ook voor een ecologische ramp. In 2004 werd wereldwijd 154 miljard liter water verpakt, doorgaans in petflessen. De productie van de flessen en het transport zorgen voor een gigantisch verbruik van energie en grondstoffen. In een groot deel van de wereld worden de kunststofflessen na gebruik ook niet gerecycleerd en vormen ze een dramatisch groeiende afvalberg. De productie van flessen voor drinkwater vergt jaarlijks 2,7 miljoen ton plastic.

Wij kiezen voor duur flessenwater omdat kraanwater een slecht imago heeft. De agressieve reclamecampagnes van de mineraalwaterproducenten missen hun doel niet. Leidingwater is echter niet minder gezond dan flessenwater. Vaak is het tegendeel zelfs waar, stelt Test-Aankoop op basis van een studie uit 2001. De controle op leidingwater is uiterst streng en gebeurt zowel door de waterverdelers zelf als door laboratoria in opdracht van de overheid. De analyses op flessenwater zijn niet meer uitgebreid of grondiger. (FG)

© 2006 Roularta Media Group NV

Uit: het Nieuwsblad, 13 februari 2006, pag 38 :

Hydrocultuur: de reinigende en ontspannende werking van water

Water heeft uitstekende genezende eigenschappen. Het kan ons stimuleren maar ook rust geven, afhankelijk van het gebruik ervan.  Het verbetert de huid, omdat het afvalstoffen en dode cellen laat afvloeien.  Het bevordert de bloedsomloop en de werking van het hart.  Het kan pijn verzachten en stijve, vermoeide spieren ontspannen.

 

Uit: De Morgen, 13 februari 2006, pag 7 :

Geschreven doorHenk